ΤΥΠΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ

Είναι απολαυστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εμένα ως μηχανικό, να μελετώ τους χώρους και να επιλέγω μέσα από μία ευρεία γκάμα μηχανημάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, εκείνο που θα καλύψει βέλτιστα τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου αλλά κυρίως τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του!

Η άνεση και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που μένουν ή εργάζονται σε ένα χώρο, η λειτουργικότητά του και το χαμηλό κόστος κατανάλωσης είναι αναμφισβήτητα ο στόχος που καλούμαστε να πετύχουμε με το πέρας του έργου κάθε φορά!

Το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει, οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν αλλά όλα αντιμετωπίζονται με το σωστό κλιματιστικό μηχάνημα! (Μην ξεχνάτε ακόμη ότι καλύπτουν και τις ανάγκες σας για θέρμανση, οπότε είστε διπλά κερδισμένοι!) Στο άρθρο αυτό θα κάνουμε μαζί μία έρευνα αγοράς στο χώρο των κλιματιστικών μηχανημάτων προκειμένου να ανακαλύψετε “Τι τύπος κλιματιστικού είστε;”!

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΙΧΟΥ

κλιματιστικο τοιχου(Φωτογραφία από http://greeaircondition.gr, όχι για διαφημιστικούς λόγους αλλά για ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ)

Τα κλιματιστικά τοίχου είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος κλιματιστικών μηχανημάτων και όχι άδικα διότι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν χώρους διαφορετικών διαστάσεων λόγω της ευρείας γκάμας των προϊόντων! Ανήκουν στην κατηγορία των διαιρούμενων κλιματιστικών (τύπου split) και αποτελούνται από την εσωτερική μονάδα και την εξωτερική μονάδα. Η εσωτερική μονάδα τοποθετείται ψηλά, σε έναν από τους τοίχους του δωματίου επιλύοντας έτσι το πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμου εσωτερικού χώρου. Λόγω των μικρών αποστάσεων σύνδεσης των δύο μονάδων (αφού συνήθως η εξωτερική μονάδα συνδέεται στην εξωτερική πλευρά του ίδιου ή όμορου τοίχου στον οποίο συνδέεται η εσωτερική) το κόστος εγκατάστασης είναι αρκετά χαμηλό. Ακόμη, λόγω του ύψους της τοποθέτησής τους κλιματίζουν καλύτερα το χώρο σε σχέση με τα κλιματιστικά δαπέδου. Αυτό συμβαίνει διότι επειδή ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον ψυχρό, συναντάται σε μεγαλύτερα ύψη εντός του χώρου, επομένως ο ψυχρός αέρας εάν εξάγεται από χαμηλά είναι δυσκολότερο να φθάσει τα υψηλότερα στρώματα του χώρου έτσι ώστε να ψύξει το θερμό αέρα.

MULTI ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

multi κλιματιστικα(Φωτογραφία από http://gree.uk.com/, όχι για διαφημιστικούς λόγους αλλά για ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ)

Τα πολυδιαιρούμενα κλιματιστικά (τύπου multi split) είναι παρόμοια με τα κλιματιστικά τύπου split με τη βασική διαφορά ότι σε μία εξωτερική μονάδα μπορούν να συνδεθούν περισσότερες από μία εσωτερικές μονάδες. Αυτός ο τύπος κλιματιστικών σας δίνει τη δυνατότητα να μειώσετε το κόστος αγοράς κλιματιστικών για διαφορετικά δωμάτια και να εξοικονομήσετε χώρο πιθανώς από το μπαλκόνι, την ταράτσα, τον κήπο κ.λπ. Ακόμη, στην περίπτωση για παράδειγμα, που η εξωτερική μονάδα συνδέεται με 4 εσωτερικές αλλά εσείς θέλετε αρχικά να καλύψετε τρεις χώρους, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε αργότερα την τέταρτη εσωτερική μονάδα αρκεί να βεβαιωθείτε ότι η ισχύς της εξωτερικής μονάδας είναι επαρκής. Η εγκατάσταση συστήματος multi split, συμφέρει οικονομικά όταν ο αριθμός των εσωτερικών είναι μεγαλύτερος από 2 και μέχρι 5.  Για παραπάνω από 5 εσωτερικές μονάδες, είναι απαραίτητη είτε η αγορά περισσοτέρων του ενός συστημάτων (σε πεντάδες) είτε η αγορά ενός μεγαλύτερου και ακριβότερου συστήματος κλιματισμού που ονομάζεται VRV.  Τα συστήματα VRV είναι και αυτά συστήματα multi split, διαθέτουν όμως εξελιγμένα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας και προορίζονται για επαγγελματική χρήση σε μεγαλύτερα κτίρια.

ΚΑΝΑΛΑΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ

κλιματιστικο καναλατο(Φωτογραφία από http://greeaircondition.gr, όχι για διαφημιστικούς λόγους αλλά για ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ)

Η εσωτερική μονάδα ενός καναλάτου κλιματιστικού μηχανήματος τοποθετείται χωνευτά στην οροφή σε εύκολα προσβάσιμο σημείο οπότε είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ψευδοροφής. Εύκαμπτες σωληνώσεις (κανάλια) “τρέχουν” μέσα στην ψευδοροφή και καταλήγουν σε περσίδες μέσω των οποίων εκχέουν τον αέρα στο χώρο. Το καναλάτο ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και είναι προτιμότερη η εξαγωγή αέρα από περισσότερα του ενός διαφορετικά σημεία, όπως γραφεία και επαγγελματικοί χώροι που χρειάζονται κεντρικό κλιματισμό ώστε να ρυθμίζεται η υγρασία του χώρου και ο εξαερισμός τους (χώροι συνεστίασης με καπνίζοντες – χώροι διατήρησης τροφίμων κ.λ.π.). Δεν αποκλείεται όμως και η περίπτωση εγκατάστασης ενός τέτοιου μηχανήματος και σε ένα οδοντιατρείο για παράδειγμα, εφόσον το ύψος των χώρων το επιτρέπει.

ΔΑΠΕΔΟΥ/ ΟΡΟΦΗΣ

κλιματιστικα δαπέδου οροφής(Φωτογραφία από http://greeaircondition.gr, όχι για διαφημιστικούς λόγους αλλά για ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ)

Τα κλιματιστικά Δαπέδου/ Οροφής προσαρμόζονται στις απαιτήσεις κάθε χώρου. Προσφέρουν ευελιξία καθώς τοποθετούνται στο δάπεδο ή στην οροφή ανάλογα με τις ιδιομορφίες του χώρου σας. Στην περίπτωση τοποθέτησης στο δάπεδο πρέπει να λάβετε υπόψη ό,τι αναφέραμε για το θερμό και τον ψυχρό αέρα (βλ. κλιματιστικά τοίχου). Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τη θέρμανση ψηλοτάβανων χώρων και ειδικά στους επαγγελματικούς χώρους όπου οι εργαζόμενοι συνήθως είναι ακίνητοι και αισθάνονται έντονα το κρύο στα πόδια, είναι σημαντικό να συνδυάζεται τουλάχιστον ένα κλιματιστικό δαπέδου με τα υπόλοιπα κλιματιστικά του χώρου. Στην περίπτωση τοποθέτησης στην οροφή πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η εσωτερική μονάδα δεν είναι χωνευτή αλλά είναι εξ’ ολοκλήρου εμφανής. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται ύπαρξη ψευδοροφής.

 ΚΑΣΕΤΕΣ
κλιματιστικα κασέτας

(Φωτογραφία από http://greeaircondition.gr, όχι για διαφημιστικούς λόγους αλλά για ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ)

Όπως και στο καναλάτο κλιματιστικό έτσι και στα κλιματιστικά τύπου κασέτας, η εσωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη χωνευτά στο ταβάνι του χώρου. Ως εκ τούτου και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ψευδοροφής. Στον τύπο αυτό δεν είναι ορατοί οι σωλήνες και τα καλώδια αφού οδηγούνται μέσα από την ψευδοροφή, στην εξωτερική μονάδα. Όμως σε αντίθεση με το καναλάτο κλιματιστικό, το κάτω μέρος της εσωτερικής μονάδας είναι εμφανές και η εξαγωγή του αέρα γίνεται μόνο από το σημείο στο οποίο είναι εγκατεστημένη η εσωτερική μονάδα, προς όλες φυσικά τις κατευθύνσεις. Αποτελούν ιδανική λύση για επαγγελματικούς χώρους με χαμηλό ύψος προσφέροντας υψηλά επίπεδα άνεσης και αποδοτικότητας. Επιπλέον, διατηρούν καθαρή και υγιεινή την ατμόσφαιρα μέσω της εισαγωγής φρέσκου αέρα στο χώρο.

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ

κλιματιστικο ντουλαπα(Φωτογραφία από http://greeaircondition.gr, όχι για διαφημιστικούς λόγους αλλά για ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ)

Τα κλιματιστικά ντουλάπες τοποθετούνται στο δάπεδο και αποτελούν μία αρκετά διαδεδομένη λύση για το κλιματισμό μεγάλων επαγγελματικών χώρων κάθε τύπου στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι εξοικονομούν χώρο, είναι εύκολα στην εγκατάσταση και παρέχουν μεγάλη ροή αέρα, η κατεύθυνση του οποίου ρυθμίζεται από τις περσίδες στο πάνω μέρος της πρόσοψης. Όμως, τα κλιματιστικά ντουλάπες είναι συνήθως κλιματιστικά μεγάλης ψυκτικής ισχύος η οποία διαχέεται στο χώρο από ένα και μοναδικό σημείο, το στόμιο προσαγωγής που βρίσκεται πάνω στη ντουλάπα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι που κινούνται κοντά στην ντουλάπα να κρυώνουν πολύ περισσότερο από το επιθυμητό ενώ ταυτόχρονα, ο χώρος σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτήν να μην κλιματίζεται. Ακόμη, τα κλιματιστικά ντουλάπες φθάνουν έως την ενεργειακή κατηγορία Α/Α (μοντέλα inverter) ενώ οι υπόλοιποι τύποι κλιματιστικών φτάνουν ενεργειακές κατηγορίες μέχρι και Α+++/Α+++ για τα κορυφαία μοντέλα. Επομένως, καλό είναι τα κλιματιστικά αυτού του τύπου να επιλέγονται στις περιπτώσεις όπου η τοποθέτηση κάποιου άλλου τύπου κλιματιστικού μηχανήματος είναι αδύνατη. 

ΦΟΡΗΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

φορητο κλιματιστικο(Φωτογραφία από http://learn.allergyandair.com/)

Τα φορητά κλιματιστικά ενσωματώνουν την εσωτερική μονάδα με την εξωτερική σε μία μόνο συσκευή. Μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χώρο και είναι αρκετά φθηνότερα από τα υπόλοιπα κλιματιστικά μηχανήματα. Δεν απαιτείται εγκατάσταση από ψυκτικό, έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης και λειτουργούν πολύ οικονομικά, τόσο σε λειτουργία ψύξης, όσο και θέρμανσης, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι πλησιάζουν τις αποδόσεις των αντίστοιχων διαρούμενων κλιματιστικών (split). Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, στα φορητά ψυχρού αέρα και στα φορητά air coolers. Τα φορητά ψυχρού αέρα λειτουργούν παρόμοια με τα υπόλοιπα κλιματιστικά όμως είναι αναγκαία η επικοινωνία τους με το εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή διαθέτουν ένα εύκαμπτο πλαστικό σωλήνα ο οποίος με ένα ειδικό στόμιο που προσαρμόζεται σε ένα ανοικτό παράθυρο, αποβάλλει τον θερμό αέρα που παράγεται κατά τη λειτουργία τους το καλοκαίρι και τον ψυχρό αντίστοιχα τον χειμώνα, εκτός δωματίου ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός κλιματισμός του χώρου. Τα φορητά air coolers εξατμίζουν νερό στο χώρο δημιουργώντας μία αίσθηση δροσιάς. Το βασικό μειονέκτημά τους όμως είναι ότι δεν αλληλεπιδρούν με το εξωτερικό περιβάλλον, αυξάνοντας έτσι την υγρασία στο χώρο κάτι που μπορεί να είναι δυσάρεστο σε υγρά κλίματα. Τα φορητά κλιματιστικά αποτελούν ιδανική λύση στις περιπτώσεις όπου θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικό για περιορισμένο χρονικό διάστημα όπως σε κάποιο εξοχικό με περιστασιακή χρήση, σε μία προσωρινή κατοικία φοιτητή κ.λπ.

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να σας δώσω μία μικρή αλλά σημαντική συμβουλή:

Προσπαθείστε να μην περιορίζεστε στο κόστος αγοράς ενός κλιματιστικού μηχανήματος. Καταλυτικοί παράγοντες στην απόσβεση του κόστους αγοράς σε εύλογο χρονικό διάστημα είναι και η καθημερινότητά σας και ο ορθός τρόπος λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων!”

Η Μαρία Β. Καλφούντζου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτη του Τμήματος "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών" της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.