ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ (NET METERING)

/, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ (NET METERING)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ (NET METERING)

Με το Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net Metering) σας δίνεται η δυνατότητα να μηδενίσετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και να πληρώνετε μόνο τα πάγια! Το net metering εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στην Κύπρο, στη Δανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ιταλία και στις ΗΠΑ ενώ από το 2015 εφαρμόζεται και στην Ελλάδα!

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τι είναι το Net Metering, πως λειτουργεί και ποια είναι τα πλεονεκτήματα εφαρμογής του προγράμματος.

(Δείτε εδώ τη διαδικασία σύνδεσης αυτοπαραγωγού και παραδείγματα εφαρμογής και εδώ τι προβλέπει η Νομοθεσία για τον Ενεργειακό Συμψηφισμό.)

Τι είναι το Net Metering και πως λειτουργεί.

Με την Υπουργική Απόφαση ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.24461 (ΦΕΚ Β’ 3583/31.12.2014) θεσπίστηκε η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς και αφορά στην εγκατάσταση σταθερών φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη ιδίων αναγκών από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

Με πιο απλά λόγια ο αυτοπαραγωγός παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών και την καταναλώνει απευθείας στο κτίριό του την ίδια στιγμή. Το κτίριο συνεχίζει να είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ κι έτσι, όταν δεν του αρκεί η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά, παίρνει την απαιτούμενη ενέργεια από το δίκτυο αντί να έχει συσσωρευτές όπως συμβαίνει σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό. Η περίσσεια παραγώμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά κατά τη διάρκεια της ημέρας διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και είναι σαν να “την παίρνει πίσω” κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ο τρόπος λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος (κάντε κλικ για μεγέθυνση):

Untitled

⇒ Η διαφορά ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που λειτουργεί στα πλαίσια του “Προγράμματος Ενεργειακού Συμψηφισμού” με ένα αντίστοιχο φωτοβολταϊκό σύστημα που λειτουργεί στα πλαίσια του “Ειδικού Πρόγραμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων ισχύος έως 10kWp σε Κτιριακές Εγκαταστάσεις” είναι στον τρόπο συμψηφισμού της παραγόμενης ενέργειας.

Στο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού όπως δηλώνει και το όνομά του, ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός δηλαδή, ο μετρητής αμφίδρομης ροής μετρά παράλληλα την ενέργεια που καταναλώνει το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό σύστημα καιθώς και την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό. Έτσι, ο κάθε καταναλωτής όντας αυτοπαραγωγός, έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω του φωτοβολταϊκού του συστήματος, την οποία ιδιοκαταναλώνει ή διοχετεύει στο δίκτυο της ΔΕΗ ενώ συνεχίζει να αντλεί από αυτό ενέργεια όποτε τη χρειάζεται. Στο τέλος κάθε περιόδου μέτρησης γίνεται ο μερικός ενεργειακός συμψηφισμός και ανά 12 μήνες υπολογίζεται το συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο. Σε περίπτωση που η καταναλισκόμενη ενέργεια είναι μεγαλύτερη από την παραγόμενη, πληρώνεται η διαφορά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η πλεονάζουσα ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο. 

Ακριβώς επειδή η πλεονάζουσα ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό του φωτοβολταϊκού συστήματος! Συνήθως εγκαθίστανται συστήματα που η ετήσια παραγωγή τους είναι κατά ένα μικρό ποσοστό μεγαλύτερη, από την ετήσια κατανάλωση ρεύματος της οικίας ή της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μελλοντικές προσθήκες φορτίων!

Πλεονεκτήματα εφαρμογής του Προγράμματος.

Από τότε που τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών συστημάτων έγιναν αντιληπτά από τους καταναλωτές όλο και περισσότεροι επιθυμούσαν να αυτονομηθούν εγκαθιστώντας ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα στην οικία ή στην επιχείρησή τους. Το κόστος όμως ενός τέτοιου συστήματος είναι ακόμη και τώρα απαγορευτικό και αυτό διότι το κόστος των συσσωρευτών παραμένει αρκετά υψηλό. Με το πρόγραμμα όμως του Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net Metering) ο καταναλωτής χρησιμοποιώντας την αστείρευτη ηλιακή ακτινοβολία γίνεται αυτοπαραγωγός και απαλλάσσεται από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα επόμενα 25 χρόνια!

Ο Ενεργειακός Συμψηφισμός δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος να διαμορφώσει την ενεργειακή του συμπεριφορά σύμφωνα με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού του συστήματος. Μπορεί να ρυθμίζει τις ανάγκες του αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το φβ σύστημα μειώνοντας ταυτόχρονα την ενέργεια που αντλεί από το δίκτυο. Για παράδειγμα, μπορεί να αντικαταστήσει το κεντρικό σύστημα θέρμανσης λέβητα – καυστήρα, με σύστημα αντλίας θερμότητας σε συνδυασμό με ηλιακά και να εκμηδενίσει πλήρως το κόστος θέρμανσης-ψύξης ή να αντικαταστήσει τα ενεργοβόρα φωτιστικά με λαμπτήρες οικονομίας LED! Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομεί χρήματα και δεν επηρεάζεται από τις αυξήσεις στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας!

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ προκειμένου να έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας για να κάνουμε δωρεάν αυτοψία στο χώρο σας και να σας δώσουμε συγκεκριμένη προσφορά χωρίς καμία δέσμευση!

By | 2020-04-14T14:33:58+03:00 9 Αυγούστου, 2016|ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ (NET METERING)
Η Μαρία Β. Καλφούντζου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτη του Τμήματος "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών" της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.