Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο – Με συμφέρει;

Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο – Με συμφέρει;

Πάντα ήμουν της άποψης ότι η οργάνωση προηγείται όλων! Σε περιόδους σαν κι αυτές που διανύουμε, όπου τα εισοδήματα όλων μας είναι περιορισμένα, η λύση για να μείνει ένα νοικοκυριό εντός του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι η καταγραφή των μηνιαίων εξόδων του. Το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε ένα βασικό πάγιο έξοδο όλων: το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ένας άμεσος τρόπος είναι να βάλετε νυχτερινό ρεύμα! Μήπως όμως έχετε ήδη και δεν το γνωρίζετε; Για να το εξακριβώσετε πάρτε στα χέρια σας ένα εκκαθαριστικό λογαριασμό ΔΕΗ και δείτε στη δεξιά στήλη, κάτω από τον αριθμό παροχής, το είδος του τιμολογίου. Αν γράφει “Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο” τότε έχετε και μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε αμέσως! Αν όμως γράφει “Γ1 Οικιακό Τιμολόγιο” δεν έχετε αλλά μπορείτε εδώ να δείτε πως να το αποκτήσετε.

Τι είναι όμως το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο και ποιο είναι το οικονομικό όφελος για τον χρήστη;

Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο Γ1Ν είναι ένα τιμολόγιο διπλής χρέωσης, δηλαδή οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου χρεώνονται με διαφορετικές τιμές (κανονική όπως και στο Γ1 οικιακό τιμολόγιο και μειωμένη).

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται το ωράριο νυχτερινού τιμολογίου (ώρες μειωμένης χρέωσης):

Τμηματικό ωράριο

Συνεχές ωράριο*

Χειμερινή περίοδος

(1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου)

Θερινή περίοδος

(1 Μαίου έως 31 Οκτωβρίου)

Όλο το έτος

02:00-08:00 και 15:00-17:00**

02:00-08:00 και 15:30-17:30***

23:00-07:00

23:00-07:00

*Προσοχή: Το Οικιακό Νυκτερινό Τιμολόγιο με συνεχές ωράριο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δεν χορηγείται πλέον. Ισχύει για οικιακούς πελάτες που έχουν μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο πριν το έτος 1988 (εάν στο μεταξύ δεν ζήτησαν την αλλαγή του) ή διαμένουν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ.

**Ισχύει για οικιακούς χρήστες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών.

***Ισχύει για τους οικιακούς χρήστες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο.

Το οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο σας συμφέρει όταν:

  1. χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης),

  2. σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική σας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο.

Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορείτε να μειώσετε έως και 50% το λογαριασμό ρεύματος (αναλόγως πάντα με τις καταναλώσεις που έχει το κάθε σπίτι)! Γι’ αυτό:

  • προγραμματίστε με χρονοδιακόπτη ορισμένες από τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές όπως το πλυντήριο ρούχων, το πλυντήριο πιάτων, τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και τους θερμοσυσσωρευτές (όσοι διαθέτουν για θέρμανση), να λειτουργούν στις ώρες μειωμένης χρέωσης,

  • χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική κουζίνα, το ηλεκτρικό σίδερο και τα κλιματιστικά κυρίως στις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Μην ξεχνάτε ότι επωφελείστε επίσης και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ώρο (π.χ. το ψυγείο, καταψύκτης, ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή) γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή της νύχτας. Ακόμη, οι καταναλώσεις των λαμπτήρων φωτισμού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύκτας θα χρεώνονται με τις χαμηλές τιμές.

Η Μαρία Β. Καλφούντζου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτη του Τμήματος "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών" της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.