Ο ρόλος του Ενεργειακού Επιθεωρητή

/, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ/Ο ρόλος του Ενεργειακού Επιθεωρητή

Ο ρόλος του Ενεργειακού Επιθεωρητή

Ενεργειακός Επιθεωρητής

Ποιος είναι ο ρόλος του;

Ο

Ενεργειακός Επιθεωρητής είναι ευρέως γνωστός ως ένα φυσικό πρόσωπο, εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών που διενεργεί ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων ή/και συστημάτων θέρμανσης ή/και συστημάτων κλιματισμού. Στην ουσία πρόκειται για επιστήμονες προερχόμενους από σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Πολυτεχνικά ιδρύματα ή Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) που έχουν λάβει και επιπρόσθετη εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων.

Αυτό που προσωπικά θα ήθελα να γίνει κατανοητό είναι πως ο ρόλος του Ενεργειακού Επιθεωρητή δεν περιορίζεται απλώς στην πραγματοποίηση μιας τυπικής ενεργειακής επιθεώρησης και στην έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μίσθωση ή η μεταβίβαση ενός ακινήτου. Απεναντίας, οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές έχουν όλες εκείνες τις γνώσεις θεωρητικές και πρακτικές, ώστε να είναι σε θέση να συμβουλεύσουν κατάλληλα τους ιδιοκτήτες αλλά και τους ενοίκους ακινήτων προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων.

Με την δική τους καθοδήγηση μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν τεχνικές λύσεις που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή θωράκιση του χώρου τους αλλά και στην αναβάθμιση ή βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και συστημάτων.

Ακολουθούν συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις προκειμένου να αποκτήσετε πλήρη εικόνα για την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή.

Πότε χρειάζομαι Ενεργειακό Επιθεωρητή;

Χρειάζεστε τις υπηρεσίες ενός Ενεργειακού Επιθεωρητή στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε περιπτώσεις ενοικίασης κτιρίου ή τμήματος από ένα κτίριο
  • Σε περίπτωση πώλησης κτιρίου ή τμήματος από το κτίριο
  • Όταν επιθυμέιτε να αναρτήσετε αγγελία για πώληση ή μίσθωση κτιρίου
  • Σε περιπτώσεις που τελειώνει η κατασκευή ενός νέου κτιρίου ή πραγματοποιείται ριζική ανακαίνιση ενός κτιρίου
  • Όταν επιθυμείτε να ενταχθεί το κτίριό σας στο Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”
  • Για την ενεργειακή αναβάθμιση ενός αυθαιρέτου

Τι χρειάζεται να κάνω ως ιδιοκτήτης;

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (διαμέρισμα/ μονοκατοικία/ επαγγελματικός χώρος) καλεί τον Ενεργειακό Επιθεωρητή προκειμένου να αναλάβει την έκδοση του Ενεργειακού Πιστοποιητικού. Ο ιδιοκτήτης παραδίδει στον Ενεργειακό Επιθεωρητή τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί με την εντολή ανάθεσης. Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής παραλαμβάνει το υλικό και ξεκινά τη διαδικασία έκδοσης του Ενεργειακού Πιστοποιητικού: αυτοψία, μελέτη, εισαγωγή των δεδομένων στο σύστημα, εκτύπωση, υπογραφή/σφραγίδα και παράδοση στον ιδιοκτήτη.

Πως βρίσκω τους εγκεκριμένους Εν. Επιθεωρητές;

Οι εγκεκριμένοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές παραθέτονται σε λίστα από το ΥΠΕΚΑ στην οποία περιλαμβάνονται ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας. Έτσι, μπορείτε νε επιλέξετε τον πλησιέστερο στην περιοχή σας Ενεργειακό Επιθεωρητή. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να αναζητήσετε εγκεκριμένο Ενεργειακό Επιθεωρητή ανά περιοχή ή με προσωπικά στοιχεία: Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Πως διαμορφώνονται οι αμοιβές;

Βάση του Νόμου 4093/2012 έχουν καταργηθεί οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρήσεων που προβλέπονταν στο Π.Δ. 100/2010. Οι αμοιβές καθορίζονται πλέον ελεύθερα με συμφωνία των συμβαλλομένων.

Γιατί να μας επιλέξετε

Εμείς, στις Ενεργειακές Λύσεις υποστηρίζουμε απόλυτα τον ρόλο του Ενεργειακού Επιθεωρητή ως επιστημονικό! Παρέχουμε ανάλογες υπηρεσίες και προτίνουμε οι ιδιοκτήτες να αποφεύγουν να επιλέγουν μόνο βάση τιμής. Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα επιστημονικά επαγγέλματα, η επιλογή του ενεργειακού επιθεωρητή είναι αναγκαίο να γίνεται βάσει συνδυασμένων κριτηρίων. Καλό είναι να εξετάζεται η επιστημονική επάρκεια, η συνέπεια και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής την ενεργειακή επιθεώρηση. Να είστε βέβαιοι ότι η επιλογή σας αυτή θα αποδώσει σε βάθος χρόνου πολύ περισσότερο από μια μικρή εξοικονόμηση που μπορεί να πετύχετε στην αμοιβή του.

Μην ξεχνάτε ότι το ζητούμενο είναι η ενεργειακή επιθεώρηση να μην είναι μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία αλλά μια ουσιαστική προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης ενός ακινήτου με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό. Και σε αυτήν την προσπάθεια οι ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας!

Photo by Daniel McCullough on Unsplash

By | 2020-07-15T00:12:48+03:00 15 Ιουλίου, 2020|ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ρόλος του Ενεργειακού Επιθεωρητή
Η Μαρία Β. Καλφούντζου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτη του Τμήματος "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών" της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.