Mini οδηγός για την ορθή επιλογή κλιματιστικού

Mini οδηγός για την ορθή επιλογή κλιματιστικού

Ας αναλογιστούμε τι είναι αυτό που ζητάμε από ένα κλιματιστικό; Σίγουρα η άνεση και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που μένουν ή εργάζονται σε ένα χώρο, η λειτουργικότητά του και το χαμηλό κόστος κατανάλωσης!

Ως μηχανικός οφείλω να τονίσω εξαρχής ότι η αποτελεσματική ψύξη/θέρμανση ενός κτιρίου αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης στην οποία λαμβάνουμε υπόψην μία πλειάδα παραμέτρων! Όμως, μέσα από τις συζητήσεις μου με ιδιοκτήτες παρατήρησα ότι κυρίως σε οικιακές εφαρμογές, οι περισσότεροι αποφασίζουν να αγοράσουν κλιματιστικό την ώρα που επισκέπτονται ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών δίχως όμως προηγουμένως να είναι ορθά ενημερωμένοι. Έτσι, καταλήγουν συνήθως στην αγορά κλιματιστικού που όχι μόνο δεν καλύπτει τον χώρο επαρκώς αλλά αυξάνει και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Στο άρθρο αυτό λοιπόν, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζεστε προκειμένου να προβείτε στην αγορά εκείνου του κλιματιστικού που θα καλύψει τις ανάγκες του δικού σας χώρου και θα αποδίδει βέλτιστα, προσφέροντας σας άνεση στον χώρο αλλά και οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας!

 

checklist

Αρχικά, επιλέγουμε τον τύπο του κλιματιστικού!

Air ConditionerΟ περισσότερος δημοφιλής τύπος οικιακών κλιματιστικών είναι τα κλιματιστικά τοίχου. Υπάρχουν και άλλοι τύποι κλιματιστικών μηχανημάτων τους οποίους αξίζει να γνωρίσετε αλλά αποτελούν αντικείμενο ξεχωριστού άρθρου. Σε γενικές γραμμές τα κλιματιστικά τοίχου αποτελούνται από την εξωτερική και την εσωτερική μονάδα. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη γκάμα κλιματιστικών μηχανημάτων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ψύξης/θέρμανσης κάθε χώρου.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε την ισχύ του κλιματιστικού (BTU)!

Θα χρειαστεί να λάβετε υπόψην τα εξής:
– τον όγκο του χώρου που θέλετε να καλύψετε,
– την ύπαρξη μόνωσης στην τοιχοποιία και το είδος των κουφωμάτων (π.χ. ανύπαρκτη μόνωση και ξύλινα κουφώματα, ελλειπής μόνωση και μεταλλικά κουφώματα με μονό τζάμι κ.λπ.),        – τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά σας (π.χ. πρώτος όροφος σε πολυκατοικία με πυλωτή, ενδιάμεσος όροφος, ρετιρέ με πλάκα ή στέγη κ.λπ.),
– τον προσανατολισμό του χώρου (π.χ. αν έχει νότιο προσανατολισμό ο ήλιος θα το βλέπει κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κ.λπ.),
– το πλήθος των ανθρώπων που θα υπάρχουν στο χώρο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κλιματιστικού (π.χ. οικογένεια 4 ατόμων, γραφείο όπου εργάζονται περισσότερα άτομα κ.λπ.),
– την ισχύ των υπόλοιπων συσκευών που βρίσκονται στο χώρο (π.χ. είναι πολύ σημαντικό αν αφορά σε χώρο που συνδυάζει κουζίνα και καθιστικό οπότε, αν η ηλεκτρική κουζίνα λειτουργεί ταυτόχρονα με το κλιματιστικό τότε, θα χρειαστεί κλιματιστικό αυξημένης ισχύος κ.λπ.).

Ενδεικτικό παράδειγμα: Έστω ότι θέλουμε να καλύψουμε ένα χώρο περίπου 60τ.μ. ενός διαμερίσματος με ένα κλιματιστικό σώμα. Η τοιχοποιία έχει ανεπαρκή μόνωση, τα κουφώματα είναι μεταλλικά με διπλό τζάμι και διάκενο αέρος και οι τρεις από τις τέσσερις τοιχοποιίες του χώρου γειτνιάζουν με χώρους θερμαινόμενους του ίδιου διαμερίσματος. Η τοιχοποιία που έρχεται σε επαφή με εξωτερικό αέρα έχει νότιο προσανατολισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα κλιματιστικό ισχύος 18kBTU ίσως να είναι αρκετό. Σε διαφορετική ίσως περίπτωση όπου η μόνωση και τα κουφώματα θα ήταν ίδια αλλά τρεις τοιχοποιίες θα ερχόταν σε επαφή με εξωτερικό αέρα, ένα κλιματιστικό ισχύος 24kBTU ίσως να αποτελούσε μονόδρομο.

Θα μπορούσα στο σημείο αυτό να σας παραθέσω ένα ενδεικτικό πίνακα συσχέτισης ισχύος κλιματιστικού και εμβαδού δωματίου, όμως η ιδιότητά μου ως μηχανικός δεν μου το επιτρέπει. Θεωρώ ότι πρόκειται για μία γενικευμένη θεώρηση που ίσως οδηγήσει σε λανθασμένη διαστασιολόγηση του κλιματιστικού. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση μπορείτε να μου στείλετε σχετικό μήνυμα εδώ για το δικό σας χώρο προκειμένου να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στο κλιματιστικό που θα ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες σας!

noteΗ ορθή διαστασιολόγηση του κλιματιστικού είναι απολύτως σημαντική διότι εάν το κλιματιστικό είναι ιδιαίτερα μικρό τότε θα είναι ανεπαρκές για τη βέλτιστη ψύξη ή θέρμανση του χώρου και θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, αυξάνοντας την κατανάλωση και την πιθανότητα εμφάνισης βλάβης. Αν αντιθέτως, το κλιματιστικό είναι αρκετά μεγάλο, τότε θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα, με αποτέλεσμα την αδυναμία αφύγρανσης του χώρου και την μη αποδοτική, από πλευράς κατανάλωσης, λειτουργίας του.

 

Έπειτα ακολουθεί το δίλημμα: inverter ή συμβατικό;

Η διαφορά ενός κλιματιστικού inverter και ενός συμβατικού κλιματιστικού έγκειται στην τεχνολογία λειτουργίας που χρησιμοποιούν. Για να γίνω περισσότερο κατανοητή: όταν ανάβουμε ένα κλιματιστικό inverter λειτουργεί σε μέγιστο ρυθμό προκειμένου ο χώρος να αποκτήσει τις συνθήκες ψύξης/θέρμανσης και υγρασίας που έχουμε θέσει. Όταν επιτευχθούν οι επιθυμητές συνθήκες, το κλιματιστικό συνεχίζει να λειτουργεί αλλά με σημαντικά μειωμένο ρυθμό με σκοπό να τις διατηρήσει. Αντίθετα, ένα συμβατικό κλιματιστικό έχει μόνο δύο λειτουργίες (ευρύτερα γνωστό και ως on/off): είτε λειτουργεί με σταθερό ρυθμό είτε παύει να λειτουργεί. Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα ενεργοποιήσουμε ένα συμβατικό κλιματιστικό, οι επιθυμητές συνθήκες στο χώρο θα επιτευχθούν σε μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με ένα κλιματιστικό inverter, και όταν επιτευχθούν, το συμβατικό κλιματιστικό θα παύσει να λειτουργεί έως ότου οι συνθήκες αποκλίνουν από αυτές που έχουμε θέσει, οπότε και θα ξεκινήσει πάλι να λειτουργεί στον αρχικό πάντα σταθερό ρυθμό.

Με έnoteνα κλιματιστικό inverter επιτυγχάνετε μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τα αντίστοιχα σε ισχύ συμβατικά, μικρότερα επίπεδα θορύβου, λόγω της συνεχόμενης  λειτουργίας τους σε χαμηλές στροφές, και συνεχή διατήρηση της θερμοκρασίας και υγρασίας σε επίπεδα πιο κοντά στα επιθυμητά!

Τα συμβατικά κλιματιστικά μπορεί να αποτελούν μία φθηνότερη λύση κατά την αγορά τους, όμως αποδεικνύονται ακριβότερα στη λειτουργία τους!

 

  Σειρά έχει η επιλογή ενεργειακής κλάσης!

Όπως οι περισσότερες οικιακές συσκευές έτσι και τα κλιματιστικά κατηγοριοποιούνται σε ενεργειακές κλάσεις προκειμένου να είναι κατανοητή σε όλους μας η ενεργειακή τους απόδοση. Ενεργειακή απόδοση μιας συσκευής ονομάζουμε το ωφέλιμο ποσό ενέργειας που ελευθερώνει στο χώρο σε σχέση με αυτό που καταναλώνει. Οι ενεργειακές κλάσεις κυμαίνονται από Α+++ έως G, όπου η κλάση Α+++ είναι η πιο αποδοτική ενώ αντίθετα η κλάση G είναι η λιγότερο αποδοτική. Τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης ίσως είναι πιο ακριβά στην αγορά τους αλλά είναι λιγότερο ενεργοβόρα! 

Με βάση την νεώτερη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συντάχθηκε στα πλαίσια παραγωγής και χρήσης λιγότερο ενεργοβόρων και ρυπογόνων κλιματιστικών μηχανημάτων, εισήχθησαν δύο νέοι δείκτες (SCOP, SEER) οι οποίοι απεικονίζουν αντικειμενικότερα την πραγματική ενεργειακή απόδοση των κλιματιστικών μονάδων (μέχρι πρότινος η κατηγοριοποίηση των κλιματιστικών μονάδων σε ενεργειακές κλάσεις γινόταν με βάση το βαθμό ενεργειακής απόδοσης θέρμανσης, COP, και το βαθμό ενεργειακής απόδοσης ψύξης, EER). Στον παρακάτω πίνακα (Πηγή: ΚΑΠΕ) μπορείτε να διακρίνετε την αντιστοιχία των ενεργειακών κλάσεων και των εποχιακών συντελεστών απόδοσης ψύξης (SEER) / θέρμανσης (SCOP):

energeiakesklaseis

Εάν ένα κλιματιστικό έχει ενεργειακή κλάση “Α++” στη λειτουργία της ψύξης, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι έχει την ίδια ενεργειακή κλάση κατά τη λειτουργία της θέρμανσης!

Τέλος δεν ξεχνάμε να βεβαιωθούμε για την ύπαρξη ιονιστή!

Όλα τα κλιματιστικά μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με φίλτρα προκειμένου να συγκρατούνται σκόνες, οσμές, μικροοργανισμοί κ.λπ. Ο ιονιστής είναι ένα πρόσθετο φίλτρο προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας το οποίο εξασφαλίζει ότι ο αέρας που φτάνει στον κλιματιζόμενο χώρο είναι απαλλαγμένος από βακτήρια και ιούς συγκρατώντας παράλληλα σκόνη, οσμές και αιωρούμενα σωματίδια. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητος κυρίως σε χώρους όπου υπάρχουν ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και καπνίζοντες. Τέλος, τα κλιματιστικά μηχανήματα παρέχουν τη δυνατότητα της επιλεκτικής ενεργοποίησης του ιονιστή για συγκεκριμένες ώρες σε ένα 24ωρο.

Η Μαρία Β. Καλφούντζου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτη του Τμήματος "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών" της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.