Μετρητής ενέργειας – Με μία ματιά

Μετρητής ενέργειας – Με μία ματιά

Ένας απλός και οικονομικός τρόπος που μας βοηθά να παρακολουθούμε την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε στην οικία μας ή στην επιχείρησή μας είναι η εγκατάσταση ενός μετρητή ενέργειας.

Ο μετρηmetritissτής ενέργειας είναι μία συσκευή (μονοφασική ή τριφασική) η οποία καταγράφει την πραγματική κατανάλωση ενέργειας μέσω της οθόνη του. Με τον τρόπο αυτό ο καταναλωτής γνωρίζει την ενέργεια που καταναλώνει στο σπίτι ή στην επιχείρησή του και μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη εξοικονόμηση και συνεπώς περαιτέρω μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος! Ο καταναλωτής είναι σε θέση να αντιληφθεί πότε γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και να επιτύχει την ορθότερη διαχείρισή της! Έτσι δεν θα εκπλήσσεται κάθε φορά που διαβάζει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος το ποσό χρέωσης.

Ο μετρητής ενέργειας μπορεί να εγκατασταθεί στον ηλεκτρικό πίνακα αλλά και σε επιμέρους συσκευές όπως ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, ηλεκτρικές κουζίνες και συσκευές θέρμανσης (κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας κ.λπ.) προκειμένου να καταγράφει την πραγματική κατανάλωση των συγκεκριμένων φορτίων. Με τις ενδείξεις αυτές του μετρητή ο καταναλωτής θα γνωρίζει άμεσα τις επιπτώσεις στην κατανάλωση ρεύματος των συγκεκριμένων συσκευών βοηθώντας τον παράλληλα να κατανοήσει πως με μικρές αλλαγές στη χρήση τους θα εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτήρηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων ορόφων, διαμερισμάτων και γραφείων ακόμη και σε βιομηχανικές μονάδες για επιτήρηση σε συγκεκριμένους τομείς, με σκοπό τον επιμερισμό κόστους.

Στην αγορά υπάρχουν ακόμη φορητοί ή επιτραπέζιοι μετρητές ενέργειας οι οποίοι προσφέρουν πολλές επιπλέον δυνατότητες όπως τη δυνατότητα επιλογής πληροφόρησης της στιγμιαίας κατανάλωσης ενέργειας και του αντίστοιχου κόστους, επιλογή ρύθμισης ημερήσιου στόχου μέγιστης κατανάλωσης, ηχητική ειδοποίηση υπέρβασης ορίου κατανάλωσης κ.λπ. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά σε αυτές τις επιλογές.

Το κόστος των μετρητών ενέργειας που τοποθετούνται στους ηλεκτρικούς πίνακες είναι μικρό. Ο συνδυασμός τους δε με την ύπαρξη οικιακού νυχτερινού ρεύματος σε μία εγκατάσταση προσφέρει μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων!

Η Μαρία Β. Καλφούντζου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτη του Τμήματος "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών" της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.