Εξοικονόμηση κατ οίκον και επιλέξιμες παρεμβάσεις στις στέγες

/, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ/Εξοικονόμηση κατ οίκον και επιλέξιμες παρεμβάσεις στις στέγες

Εξοικονόμηση κατ οίκον και επιλέξιμες παρεμβάσεις στις στέγες

Εξοικονομώ & Δαπάνες στέγης

Ποιες δαπάνες καλύπτονται από το Πρόγραμμα;

Έ

να ερώτημα που δέχομαι πολλές φορές από τους υποψήφιους ωφελούμενους του Προγράμματος είναι ποιες δαπάνες σχετικά με την αλλαγή της στέγης καλύπτονται από το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον”. Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το Πρόγραμμα συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, με στόχο την μείωση των ενεργειακών αναγκών.

Ας μιλήσουμε λίγο πιο αναλυτικά:

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν σε τέσσερεις (4) κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης. Με στόχο την θερμομονωτική προστασία του κτιριακού κελύφους, επιλέξιμες είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης (εξωτερικά ή εσωτερικά) στην επιστέγαση (είτε αυτή διαμορφώνεται ως επίπεδο δώμα ή ως οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη), στην εξωτερική τοιχοποιία, στον φέροντα οργανισμό, καθώς και στην οροφή επάνω από ανοιχτό υπόστυλο χώρο (pilotis) ή από άλλο μη θερμαινόμενο χώρο (π.χ. δάπεδο ισογείου), με επικάλυψη κατά περίπτωση είτε με επιχρίσματα είτε με ελαφρά πετάσματα. Στις επιλέξιμες δαπάνες ανά ειδικότερη παρέμβαση συμπεριλαμβάνονται τυχόν πρόσθετες αναγκαίες εργασίες για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της παρέμβασης, όπως εργασίες και πάσης φύσεως υλικά μεταξύ άλλων για απαραίτητες επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών). Επίσης περιλαμβάνεται το κόστος εργασίας που γίνεται στο πλαίσιο των επιλέξιμων παρεμβάσεων και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτών. Θα πρέπει να πληρούνται οι απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕνΑΚ) ως προς τις τιμές του συντελεστή θερμοπερατότητας U των δομικών στοιχείων.

Στην περίπτωση μόνωσης υφιστάμενης στέγηςοτιδήποτε αφορά τη θερμομόνωση (υλικά, εργασία και ΦΠΑ) είναι επιλέξιμες δαπάνες για το Πρόγραμμα. Επίσης, επιλέξιμα είναι όλα τα τετραγωνικά μέτρα της στέγης μαζί με τις μαρκίζες και τις τυχόν προεξοχές της στέγης. Όμως, οι παρεμβάσεις που αφορούν στο δομικό σκελετό της στέγης όπως ξυλεία, πέτσωμα κ.τ.λ. δεν είναι επιλέξιμες για το Πρόγραμμα. Όσον αφορά τα κεραμίδια είναι επιλέξιμα μόνο όταν γίνεται αντικατάστασή τους. Τέλος, ο ωφελούμενος είναι υποχρεωμένος να λάβει τυχόν απαιτούμενες οικοδομικές άδειες ή εγκρίσεις σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία. Εφόσον οι μελέτες που απαιτούνται για την χορήγηση άδειας γίνονται στα πλαίσια της ενεργειακής αναβάθμισης, αυτές είναι επιλέξιμες στα όρια των επιλέξιμων δαπανών.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», είναι επιλέξιμες οι πρόσθετες αναγκαίες εργασίες ή υλικά για την ολοκληρωμένη υλοποίηση κάθε ενεργειακής παρέμβασης, πλην εργασιών κατασκευής ή τροποποίησης δομικών στοιχείων (π.χ. στέγης, υποστυλωμάτων), οι οποίες ενδέχεται να επηρεάζουν τη στατική επάρκεια της κατοικίας και δεν εμπίπτουν στους στόχους του Προγράμματος, καθώς δεν αφορά στη συνολική ανακαίνιση του κτιρίου.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας!

Photo by chuttersnap on Unsplash

By | 2020-06-16T16:28:12+03:00 16 Ιουνίου, 2020|ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εξοικονόμηση κατ οίκον και επιλέξιμες παρεμβάσεις στις στέγες
Η Μαρία Β. Καλφούντζου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτη του Τμήματος "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών" της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.