Είμαι βέβαιη ότι οι περισσότεροι από εσάς, όταν πέφτουν κεραυνοί, κλείνετε και βγάζετε από την πρίζα την τηλεόρασή σας ή το κινητό σας που πιθανώς να φορτίζει, από φόβο μήπως καούν. Η κίνηση σας αυτή είναι απολύτως σωστή! Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό και κυρίως με ποιούς τρόπους μπορείτε να το αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά;
Η πτώση κεραυνού είναι μία από τις αιτίες οι οποίες οδηγούν σε εμφάνιση διαταραχών τάσης στα δίκτυα της ΔΕΗ. Οι διαταραχές της τάσης (στιγμιαίες διακοπές ή διακυμάνσεις της τάσης κ.α.) μπορεί να προκαλούνται τόσο από το δημόσιο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και, αρκετά συχνά, από την εσωτερική ηλεκτρική εγκατάστασή σας ή από γειτονική εγκατάσταση άλλου καταναλωτή. Πολλές είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να επηρεαστούν από τέτοιες διαταραχές όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι τηλεφωνικές συσκευές κ.λπ.
Η εμφάνιση διαταραχών τάσης στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναπόφευκτη τόσο υπό συνθήκες κανονικής λειτουργίας όσο και κατά τη διάρκεια έκτακτων συμβάντων όπως:
- η πτώση κεραυνού,
- ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο όπως η θύελλα κ.ά.,
- τα πουλιά ή τα ζώα που προκαλούν βραχυκυκλώματα στα δίκτυα,
- η πτώση στύλου του εναέριου δικτύου της ΔΕΗ λόγω πρόσκρουσης οχήματος πάνω του,
- η κοπή υπογείου καλωδίου της ΔΕΗ από μηχάνημα εκσκαφών τρίτου,
- η επαναφορά του ρεύματος μετά από επανηλέκτριση του δικτύου μετά από διακοπή κ.ά.
Ας δούμε όμως πως μπορείτε να προστατέψετε τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τις ηλεκτρικές συσκευές από τις διαταραχές τάσης.
- Είναι ίσως το πιο σημαντικό να γνωρίζετε ότι η εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση του ακινήτου σας έχει κατασκευαστεί και ελεγθεί από αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία, καθώς και να εξασφαλίσετε ότι συνεχίζει να ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Ο εξοπλισμός που αγοράζετε να προέρχεται από κατασκευαστές οι οποίοι συμμορφώνονται με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες περί Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας τόσο κατά το σχεδιασμό όσο και κατά τις δοκιμές των προϊόντων τους.
- Στην περίπτωση όπου αγοράσετε ευαίσθητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ο οποίος δεν διαθέτει επαρκή ενσωματωμένη προστασία έναντι των διαταραχών της τάσης, θα πρέπει για τη δική σας διασφάλιση, να προμηθευτείτε και να εγκαταστήσετε ειδικές διατάξεις προστασίας στην ηλεκτρική σας εγκατάσταση (π.χ. επιτηρητές τάσης, σταθεροποιητές τάσης κ.λπ.). Φυσικά σε κάθε περίπτωση θα συμβουλευτείτε αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη.
- Για την αποφυγή βλαβών συνιστάται να αποσυνδέετε τις ευαίσθητες συσκευές από την πρίζα κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος.
- Τέλος, για να καλύψουμε και την περίπτωση πρόκλησης βλαβών από διακοπές βραχείας διάρκειας, κατά τη διάρκεια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει ψηφιακό ρολόι ή εσωτερική μνήμη (φούρνοι μικροκυμάτων, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λπ.) θα πρέπει να ελέγχετε αν οι συσκευές περιέχουν ενσωματωμένη μπαταρία. Η μπαταρία δεν χρησιμοποιείται κατά τη λειτουργία της συσκευής αλλά θα τροφοδοτεί το ρολόι ή τη μνήμη κατά τη διάρκεια διακοπών τάσης βραχείας διάρκειας. Η χρήση συσκευών αδιάλλειπτης τροφοδότησης ισχύος (Uninterruptible Power Supply, UPS) επιλύει το πρόβλημα.
Σας παραθέτω και το σχετικό έντυπο ενημέρωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού για περισσότερες πληροφορίες: DEH XRHSIMES PLHROFORIES
Για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με το θέμα αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Πηγή πληροφοριών: www.dei.gr