ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

/, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ/ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

Το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ’ οίκον επανασχεδιάζεται με νέα κριτήρια και όρους και θα εκκινήσει το φθινόπωρο, όπως είπε σήμερα ο διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, κατά την ομιλία του στο Ενεργειακό Συνέδριο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την Γερμανία – Προοπτικές για το 2020 κι έπειτα».

Οφείλω να ομολογήσω ότι διάβασα την είδηση αυτή με ιδιαίτερη χαρά αφού πιστεύω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα οφελεί στο μέγιστο τους ιδιοκτήτες ακινήτων παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους και να εξοικονομήσουν χρήματα από τα λειτουργικά τους κόστη!

Επειδή το ανανεωμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ’ οίκον βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού, θα σας αναφέρω τα γενικά στοιχεία που έχουν δοθεί προκειμένου να έχετε κι εσείς μία πρώτη εικόνα. Φυσικά, όταν εκδοθεί ο οριστικός οδηγός του προγράμματος θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε πλήρως και να καλύψουμε οποιαδήποτε απορία σας!

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, καθώς θα υπάρξει κλιμακούμενο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος και μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης.

Επίσης, σχεδιάζεται νέα περιφερειακή κατανομή με κριτήρια:
α) πλήθους κατοικούμενων κατοικιών
β) μέσης κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατοικιών
γ) κατά κεφαλήν εισοδήματος

Ως 25.000 ευρώ ο ανώτατος προϋπολογισμός!

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 25.000 ευρώ από 15.000 ευρώ, θα χρειάζονται λιγότερα δικαιολογητικά, θα καταργηθεί η τιμή ζώνης, ενώ ο ενεργειακός στόχος θα είναι αυστηρότερος.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν: 1) Κέλυφος (θερμομόνωση, συστήματα σκίασης, κουφώματα, υαλοπίνακες) και 2) Η/Μ στοιχεία (κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ατομικά συστήματα θέρμανσης, αντλίες θερμότητας, συστήματα αυτοματισμών, Φ/Β συστήματα (για αυτοκατανάλωση), ηλιοθερμικά συστήματα).

Όσον αφορά στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος, κατά βάση θα παραμείνει η ίδια οπότε στο άρθρο μας με τίτλο Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά.

Η Μαρία Β. Καλφούντζου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτη του Τμήματος "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών" της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.